9.09.Hypermarket Tesco na Ohradě se stává realitou. Přibude 1500 aut denně

Potichu, bez dostatečných informací veřejnosti, se začíná realizovat projekt hypermarketu Tesco na místě sportoviště Ohrada. Developerská firma představila projekt a požádala úředníky o hodnocení vlivu stavby na životní prostředí a jelikož úřady seznaly, že hypermarket nebude mít velký vliv na okolní prostředí, daly projektu zelenou. Město Vsetín a Zlínský kraj by však neměly dělat mrtvého brouka: součástí operace má totiž být výstavba nové tělocvičny u Masarykova gymnázia. Vše má být navíc dokončeno shodou okolností před dalšími komunálními volbami na podzim 2014.

Developer výměnou za to, že na místě zpustlého stadionu na Ohradě bude moci vybudovat hypermarket, parkoviště a menší budovu prodejny, slíbil vedle tenisových kurtů na Ohradě postavit fotbalové hřiště s umělým trávníkem a malou tribunkou, v areálu Masarykova gymnázia potom velkou tělocvičnu. A jelikož se jedá o městský a krajský majetek, město by mělo o těchto záměrech transparentně a jasně informovat, což se neděje. Občané tak nemohou objektivně posoudit, zda nová budova tělocvičny je dostatčnou kompenzací za vysoký nárůst dopravní zátěže na Ohradě.

Strana zelených byla proti přestavbě stadionu na hypermarket, náš zastupitel Karel Pavelka nepodpořil jako jediný změnu územního plánu v roce 2010, která výstavbu hypermarektu umožnila. Domníváme se, že hypermarketů je již ve městě dostatek a výstavbou dalšího bude navíc výrazně zvýšena intenzita dopravy v místní části Ohrada. Údaje developera poukazují na 1500 vozidel denně. Proti hypermarektu prostestovalo také velké množství místních občanů formou petice.

Hlavní znaky připravovaného projektu:

• Hlavní budova hypermarketu Tesco: 90×72 metrů, výška cca 8 metrů
  • Doprovodná budova prodejny: 53×19 metrů, výška 6 metrů
  • Hřiště s umělou trávou (105×68 metrů) a osvětlením
  • Dvě hřiště na plážový volejbal
  • Tribuna pro diváky o kapacitě cca 100 lidí
  • Kruhový objezd vedle nadjezdu
  • Nárůst dopravy: 1500 osobních vozidel za den, 5 nákladních vozidel za den

Po prokliknutí si můžete plánek prohlednou v podrobné verzi.

Michal Berg, předseda ZO Vsetín

Podpořte naše kandidáty v krajských volbých 12. a 13. října. Program i kompletní kandidátku najdete na www.zeleni-zlinsko.cz

Naše témata

Tesco Vsetín Hrací automaty Břidlicový plyn Veřejné prostory
Nesouhlasíme s výstavbou Hypermarketu Tesco na Ohradě. Naše argumenty a co místo něj a Podrobnosti o celém záměru. Město Vsetín nedostatečně reguluje hrací automaty.
Výtky k existující vyhlášce a další závažné informace.
Zamýšlená těžba plynu na Valašsku je velkou hrozbou pro životní prostředí.
Více informací, Výzva politikům
Vsetín má problémy s veřejnými prostory, neumí je rekonstruovat a komunikovat o tom s občany.
Náměstí Svobody, Panska zahrada

Komentáře: 5

• Jméno Marcela Nykodymová

Možná jen malá reakce. Fotbalový klub oznámil před několika dny, že hřistě na kopanou na Ohradě pro svoji činnost nepotřebuje. Takže není dosud nic rozhodnuto. Jen to, že stadion a ochozy jsou nyní nadbytečne. Pokud někoho napadne cokoliv, sdělte.

• Jméno Marcela Nykodymová

nadbytečne. Pokud někoho napadne cokoliv, sdělte. Za posledních několik let neprojevil nikdo z občanských sdružení nebo skupin obyvatel zájem cokoliv na Ohradě provozovat. Byli to jen fotbaliste a ti nyní mají jiná hřistě. Dnes mají občane zájem o tenis, odbíjenou, florbal, tance, nohejbal a podobně, tak proč jim nevytvořit podmínky. To by ale museli ti, kteří o tom hovoří, sportoviště navštěvovat. Jedině tak budou mít přehled o skutečných potřebách obyvatel .

• Pavel M.

Já nesouhlasím s Teskem. Ale třeba nějaký kutilský market by na VS bodnul. Velké plus vidím ve vybudování kruhového objezdu na místo zběsilé křižovatky na které jsou krizové situace na denním pořádku a navíc by to zpomalilo dopravu kolem Lídlu, kde každý projede rozjetý ze sjezdu z nadjezdu. Kompenzaci ze strany developera vidím jako dostatečnou. Pokud postaví vše co slíbí. Bez něj by město Vsetín jen z těží budovalo zmíněné objekty. Samozřejmě by to vše mělo být dobře informováno jak městu tak veřejnosti.

• Michal Berg

Někomu samozřejmě může výměna nové tělocvičny za Tesco přijít jako pozitivní, to je v pořádku a je to každého pohled na svět. Myslím že ale všichni, jak zastánci, tak ti, kterým další hypermarket vadí, by měli dostávat dostatečné informace. To je primární problém – že o takových zásazích lidé nejsou informováni. A jelikož má být jako kompenzace postavena tělocvična u gymnázia, tedy na městském/krajském majetku, měla by jednání o tomto projektu probíhat ze strany města otevřeně. Aby se nestalo, že by za jakýchkoli důvodů vzniklo Tesco a na slíbenou tělocvičnu se nějak zapomnělo…

• Jméno Marcela Nykodymová

Ze strany majitele pozemku není ještě nic přesně dojednáno, není proto o čem veřejnost informovat. Postoj fotbalového klubu docela překvapil. Budeme hledat jiná využití pro sportovní vyžití dětí, dospělých i rodin, třeba to bude jednou jako v Přerově. Jenom si nejsem jista, zda jsou obyvatelé Vsetína tak sportuchtiví. A ještě něco, pokud bude Tesco, říkám pokud bude, tak hala bude určitě. To je princip směny. A o tu tady jde.

Přidejte komentář