15.08.Ministerstvo dočasně zakázalo těžbu plynu na Valašsku. Je na politicích ODS, aby byla zakázána trvale

Ministerstvo životího prostředí zrušilo povolení k průzkumu těžby břidlicového plynu na Valašsku. Žádost težařů o průzkum se tak vrací na začátek a lidé si mohou na čas oddechnout. „Vyhráno ale není. Definitivní klid bude až tehdy, zakáže-li nebezpečnou těžbu hydraulickým štěpěním zákon. Vyzýváme starosty, poslance a senátory z regionu, aby využili svých možností a o přijetí tohoto zákona se urychleně zasadili,“ vyzývá Michal Berg, předseda Strany zelených ve Vsetíně.

Příslušný návrh zákona, který iniciovali senátoři Pakosta a Oberfalzer, již prošel prvním čtením v senátu a čeká jej další projednávání. Vyjadřovat se k němu budou např. ministerstva životního prostředí nebo průmyslu a obchodu. „Obě tato ministerstva patří ODS, je tedy zejména na politicích této strany, aby jeho přijetí prosadili. Opoziční strany i zástupci starostů z regionu zákaz také podporují. Rožnov, Valmez i Vsetín mají starosty z ODS, premiér je z ODS, navíc původem z Rožnova, proto je hlavně jejich odpovědností, aby byla tato těžba zakázána zákonem. ODS má jedinečnou možnost ukázat, že stojí na straně občanů a nikoli těžařské lobby,“ uvedl Michal Berg.

Těžba břidlicového plynu hydraulickým štěpením je v našich podmínkách nevhodná pro velké nebezpečí znehodnocení pitné vody a sesuvů půdy. Provází jí také úniky velkého množství jedovatých chemikálií do životního prostředí. V Evropě prosadilo zákaz těžby tímto způsobem například Bulharsko. Proti těžbě se protestuje také na Náchodsku nebo Berounsku, kde se těžaři také chystali začít kopat. Petice proti těžbě podepsalo v ČR více než 30 tisíc lidí. Podrobné informace o nebezpečích těžby hydraulickým štěpením najdete na stránkách Koalice Stop HF – www.stophf.cz

Michal Berg
michal.berg@seznam.cz

Naše témata

Tesco Vsetín Hrací automaty Břidlicový plyn Veřejné prostory
Nesouhlasíme s výstavbou Hypermarketu Tesco na Ohradě. Naše argumenty a co místo něj a Podrobnosti o celém záměru. Město Vsetín nedostatečně reguluje hrací automaty.
Výtky k existující vyhlášce a další závažné informace.
Zamýšlená těžba plynu na Valašsku je velkou hrozbou pro životní prostředí.
Více informací, Výzva politikům
Vsetín má problémy s veřejnými prostory, neumí je rekonstruovat a komunikovat o tom s občany.
Náměstí Svobody, Panska zahrada

Komentáře: 1

• Ing. Stanislava Šimečková

Děkuji, petice, kteru jsme jako první v okrese Vsetín rozjely v Jablůnce spolu s paní Mgr. Rousovou ukázala, jak si lidé tuto těžbu nepřejí, jaké z toho mají oprávněné obavy. Nebezpečení zlikvidování pitné vody a to prakticky navždy, je obrovské.Viz.Zpráva EPA pro kongres USA:vrt HF znečistil podzemní vodu z 15.6.2012, a Vědci v USA proti HF ze dne 16.6.2012
    Iniciátorka a spoluorganizátorka petice v Jablůnce .
    Ing. Stanislava Šimečková

Přidejte komentář